Qüestions generals
Què són les energies renovables?
Les energies renovables són fonts d’energia que es generen a partir de recursos naturals que són inesgotables o es regeneren ràpidament en un curt període de temps. Aquestes fonts inclouen l’energia solar, eòlica, hidroelèctrica, geotèrmica, de les ones i les marees i la bioenergia.
Les energies renovables són netes i sostenibles, la qual cosa les fa una opció més favorable per al medi ambient i el futur energètic en contraposició als combustibles fòssils (petroli, carbó i gas) finits i que contribueixen al canvi climàtic.
Quantes classes d'energia renovable hi ha?
- Energia solar: S’obté del sol mitjançant panells solars fotovoltaics que converteixen la llum solar en electricitat, o mitjançant sistemes d’energia solar tèrmica que utilitzen la radiació solar per calfar l’aigua o fluids.
- Energia eòlica: Es genera a partir del vent mitjançant turbines eòliques que converteixen l’energia cinètica del vent en electricitat.
- Energia hidroelèctrica: Es produeix mitjançant la captació de l’energia cinètica de l’aigua en moviment, ja siga en grans preses o menudes centrals hidroelèctriques.
- Energia geotèrmica: S’aprofita del calor de l’interior de la Terra per generar electricitat o per calefacció directa, mitjançant l’ús de pous geotèrmics i plantes geotèrmiques.
- Energia de la biomassa: S’obté de matèria orgànica com ara residus agrícoles, forestals o urbans, que es crema directament per generar calor o es converteixen en biogàs o biocombustibles líquids per produir electricitat o calor.
- Energia mareomotriu: S’aprofita de les marees i les corrents oceàniques per generar electricitat mitjançant la instal·lació de turbines a la mar.
- Energia de las ones: S’obté del moviment de les ones del mar mitjançant dispositius flotants o que oscil·len i que converteixen l’energia mecànica en electricitat.
Per què necessitem les energies renovables?
Les energies renovables són importants perquè contribueixen a mitigar el canvi climàtic, milloren la qualitat de l’aire, asseguren i diversifiquen el subministrament energètic, promouen el creixement econòmic i la creació d’ocupació alhora que utilitzen recursos naturals que són abundants, nets i sostenibles.
Què és la transició energètica?
La transició energètica es refereix al procés de canvi gradual d’un sistema energètic basat en fonts d’energia no sostenibles, com els combustibles fòssils, cap a un sistema que depén principalment de fonts d’energia renovable i sostenible.
Aquest procés implica la reducció progressiva de la dependència dels combustibles fòssils i la implementació de polítiques que promoguen l’ús d’energies netes i renovables.
La transició energètica, fonamental per mitigar el canvi climàtic, implica canvis en la producció, distribució i en els patrons de consum d’energia.
Què és l'hidrogen verd i per què serveix?
L’hidrogen verd es produeix mitjançant l’electròlisi de l’aigua amb energia renovable. No emet diòxid de carboni durant la producció. Es pot utilitzar per emmagatzemar energia, en processos industrials i com a combustible per a calefacció i generació d’electricitat, sent clau en la transició cap a una economia baixa en carboni. En aquest sentit, l’hidrogen verd es considera “verd” a causa del seu mètode de producció utilitzant fonts d’energia renovable, com la solar o eòlica, sense emetre diòxid de carboni. Els termes “verd”, “blau” i “gris” s’utilitzen per descriure com es produeix l’hidrogen i el seu impacte ambiental. L’anomenat hidrogen blau es produeix a partir de gas natural amb captura i emmagatzematge de carboni, mentre que l’ anomenat hidrogen gris, prové de gas natural sense captura de carboni, la qual cosa és més contaminant.
Com va la Comunitat Valenciana en energies renovables comparat amb altres comunitats?
Tot i que hem vist la importància de les energies renovables per a la transició energètica, la Comunitat Valenciana se situa a la cua del nostre país en quant a implementació d’aquest tipus d’energia. L’objectiu específic de renovables de la Comunitat Valenciana, marcat el 2020, era tindre 6.000 MW fotovoltaics i 4.000 MW eòlics el 2030. En aquests tres anys i mig només hem aconseguit menys del 2% de l’objectiu fotovoltaic i l’1% de l’eòlic.
Les dades parlen per elles mateixes: en els últims cinc anys (2018-2023) a la Comunitat Valenciana tan sols s’han instal·lat 99 MW procedents d’energia fotovoltaica i no arriba a 150 MW en 5 anys. És a dir, un 0,48% de potència instal·lada provinent de solar i 0,68% de l’eòlica instal·lada en el conjunt d’Espanya respectivament.
A més, en l’última Cimera del Clima de Nacions Unides, la COP28, es va acordar que la velocitat d’instal·lació de renovables hauria de multiplicar-se per tres durant aquesta dècada respecte a com s’estava fent anteriorment.
La Comunitat Valenciana, que ja estava molt per darrere de la tendència mundial d’instal·lació de renovables abans d’aquest compromís, no hauria de multiplicar la seva velocitat d’adopció d’aquestes tecnologies netes per tres sinó per desenes de vegades.
Per què les plantes s'ubiquen en zones rurals i no en les ciutats?
La ubicació de les plantes solars i aerogeneradors no és casual. Se situen en zones rurals perquè aquestes instal·lacions requereixen grans extensions de terreny per optimitzar la captura d’energia solar. Això és deu a que les instal·lacions fotovoltaiques són molt extensives (es necessiten molts panells per produir energia), fins i tot en un parc dels considerats menuts pel que fa a uma generació d’energia, per exemple de 10 MW, (l’equivalent a 15 hectàrees) produiria l’energia elèctrica equivalent per il·luminar una població de 5.000 habitants. És a dir, es necessita una extensió similar a 15 terrenys de joc com el de Mestalla per tal il·luminar Alboraya.
En aquest sentit, la topografia i la disponibilitat de terrenys influeix en la ubicació d’aquestes plantes, però no és determinant. Les plantes no es situen a l’atzar, hi ha un fum de factors determinants. Un d’ells són els punts de connexió a xarxa. Aquests projectes han d’ubicar-se estratègicament prop dels punts de connexió a la xarxa elèctrica per facilitar la transmissió de l’energia generada als consumidors finals. Per tant, la selecció de la ubicació ha de considerar la infraestructura de xarxa existent i la seua capacitat per absorbir l’energia produïda.
Finalment, l’execució d’una planta d’aquest tipus està subjecta a rigorosos tràmits ambientals. Abans de la construcció, els desenvolupadors han d’obtenir les autoritzacions pertinents, que inclouen avaluacions ambientals i permisos atorgats per les autoritats competents, com ara el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) a Espanya. Aquests processos garanteixen que es tinguen en compte els impactes ambientals i es posen en pràctica mesures per mitigar qualsevol efecte negatiu en l’entorn natural.
És a dir: la ubicació dels parcs solars no només es determina per la disponibilitat de terreny i la connexió a la xarxa, sinó també per consideracions ambientals i regulatòries que asseguren el desenvolupament sostenible d’aquestes instal·lacions.
Quanta energia consumeix una ciutat com a València? Quanta energia és necessària per a la Comunitat Valenciana?
El consum mitjà d’electricitat per persona en Espanya sol estar en el rang de 3.000 a 4.000 kWh a l’any. Així, les coses, emprarem un valor mitjà de 3.500 kWh per habitant a l’any per a aquesta estimació.
Al conjunt de l’Estat, el consum mitjà d’electricitat per persona sol ser al rang de 3,000 a 4,000 kWh a l’any. Prendrem un valor mitjà de 3,500 kWh per habitant a l’any per a aquesta estimació.
Per tant, una estimació aproximada del consum d’energia elèctrica anual d’una ciutat com València amb una població de 800.000 habitants seria d’uns 2.800 gigawatts-hora (GWh) a l’any. Si extrapolem tota la Comunitat Valenciana. necessitaríem aproximadament 2.17 centrals nuclears com la Central Nuclear de Cofrents per proveir d’energia elèctrica una comunitat com la Comunitat Valenciana. O el que és el mateix, mil parcs de 10 MW per abastir tota la Comunitat. Una superfície d’un miler de terrenys de joc com de Mestalla per satisfer tota la demanda de la Comunitat. Sí, exacte. Una barbaritat. I és que la transició energètica també reduirà i repensarà el nostre mode de producció, i consum energètic cap a un model més sostenible.
Què puc fer jo per accelerar la transició energètica?
Hi ha moltes accions que pots prendre per contribuir a accelerar la transició energètica cap a fonts d’energia més netes i sostenibles com ara:
Reduir el consum d’energia: Adopta hàbits de consum més eficients, com apagar els llums i aparells electrònics quan no s’utilitzen, utilitzar electrodomèstics energèticament eficients i millorar l’aïllament de la teva llar per reduir la necessitat de calefacció i refrigeració.
Utilitzar energia renovable: Considera instal·lar panells solars a la teua llar o unir-te a programes d’energia comunitària que utilitzen fonts d’energia renovable. També pots optar per proveïdors d’energia que ofereixin electricitat de fonts renovables.
Emprar tecnologia neta: Recolza el desenvolupament i l’adopció de tecnologies netes, com ara vehicles elèctrics, sistemes d’emmagatzematge d’energia i solucions d’eficiència energètica en edificis i indústries. De vegades, fer un senzill pas i canviar-te de companyia comercialitzadora a una que provinga d’energies renovables, ja és aportar el teu granet d’arena.
Promoure la mobilitat sostenible: Opta per caminar, anar en bicicleta, utilitzar el transport públic o compartir vehicles en lloc de conduir tu a soles el teu automòbil. Considera la possibilitat d’adquirir un vehicle elèctric, si és possible.
Reduir el malbaratament: Redueix, reutilitza i recicla per minimitzar el malbaratament de recursos i la generació de residus, la qual cosa també contribueix a reduir la necessitat d’energia i les emissions associades.
Participar en l’educació i la divulgació: Informa als teus amics, familiars i comunitat sobre la importància de la transició energètica i com poden contribuir. Comparteix informació sobre tecnologies netes i pràctiques sostenibles, recomana aquest web.
Recorda que cada acció compta i que, en unir esforços, podem aconseguir un canvi significatiu cap a un futur més sostenible i resilient des del punt de vista energètic. Si tu també vols impulsar la implantació d’energies renovables a la Comunitat signa ACÍ i diu alt i clar que, com nosaltres, #VolemEnergiesRenovables
Energia fakes
Fals
Un dels rumors més estesos és que les energies renovables, com la solar i l’eòlica, són intermitents i no fiables, la qual cosa significa que no poden proporcionar energia de manera constant. Si bé és cert que aquestes fonts d’energia depenen de les condicions climàtiques, les tecnologies d’emmagatzematge d’energia i la gestió intel·ligent de la xarxa poden mitigar aquest problema. És a dir, si no bufa el vent, no es genera energia igual que en una planta solar no es genera energia durant la nit. No obstant això, la combinació energètica i l’emmagatzematge fa que això no sigui un problema. O siga que no, no et quedaràs a les fosques enmig de la nit. El subministrament està garantit.
Fals
Algunes persones argumenten que les energies renovables tenen un impacte ambiental negatiu, per exemple, citant l’alteració del paisatge per a l’energia eòlica o l’ocupació de terrenys de l’energia solar fotovoltaica. No obstant això, aquests impactes solen ser molt menors que els associats amb l’extracció i la cremada de combustibles fòssils, tant per a les persones com per al medi ambient. A més, entre els nombrosos tràmits perquè una instal·lació obtenga el llum verd, s’inclouen informes exhaustius com la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), que obliga els promotors a previndre, corregir o compensar els possibles impactes ambientals.
Fals
Una altra idea errònia és que les energies renovables són massa cares per implementar a gran escala. Tot i que històricament les tecnologies renovables poden haver estat més costoses que els combustibles fòssils, aquests han disminuït molt en les últimes dècades i les energies renovables són cada vegada més competitives en termes de costos. Hui en dia les energies renovables són la forma més econòmica de generar electricitat en pràcticament tot el món.
Fals
Algunes persones suggereixen que les energies renovables no són compatibles amb la infraestructura de la xarxa elèctrica existent i que la seua integració pot ser difícil. La realitat és que cada vegada es pot integrar més energia renovable en la xarxa elèctrica gràcies al bon treball dels operadors de xarxa. Cada any la capacitat d’integrar més energies renovables en el sistema elèctric augmenta i REE s’encarrega de millorar la infraestructura de la xarxa en els casos en què és necessari.
Fals
S’ha extés la idea que la fabricació i l’ús de tecnologies renovables, com ara panells solars i turbines eòliques, implica l’ús de productes químics perillosos. Les tecnologies han millorat molt per minimitzar els riscos ambientals i per a la salut, i actualment tant els panells solars com les turbines eòliques es componen de materials que no són perillosos.
D’altra banda, els parcs fotovoltaics no impliquen una gran obra civil com altres formes de generació d’energia, com podríem ser les centrals elèctriques convencionals. Els parcs fotovoltaics solen consistir en panells solars disposats en el sòl o en estructures clavades en terra. Aquests panells estan dissenyats per capturar la llum solar i convertir-la en electricitat sense que hi intervenguen processos químics i sense emissions, sorolls o vessaments.
A més, els parcs fotovoltaics estan dissenyats per poder ser desmuntats al final de la seua vida útil. Aquest desmuntatge és obligatori. Els materials utilitzats en la construcció dels panells solars es poden reciclar, i els terrenys utilitzats pels parcs seran restaurats al seu estat original un vegada aquests elements siguin retirats.